Är du i behov av samtalsterapi? Välkommen till privat psykolog Catherine Bourdiol. Jag har mottagning i Vasastan i Stockholm och erbjuder samtalsterapi, stöd till anhöriga och psykologsamtal online. Varmt välkommen att boka tid!
Vi har alla en inneboende drivkraft till förändring och att få må bättre när vi inte mår bra. Även om det ibland kan kännas som att vi bara vill ge upp, att vi "förstör" för oss själva eller att det inte går, finns den där inneboende drivkraften inom oss alla. Det är t.ex. oftast den drivkraften vi använder oss av när vi försöker lösa våra svårigheter själv, tillsammans med någon eller när vi söker samtalsterapi.
Här är några exempel på det jag ofta arbetar med:
För många är det ett stort steg att söka samtalsterapi, och ibland kan steget att höra av sig till en psykolog vara en process som kan behöva pågå under lång tid.
Vi människor är uppfinningsrika och hittar ofta sätt att hantera svårigheter som uppstår i livet, ibland på egen hand och ibland genom att tala med någon vi har förtroende för. Det brukar vara först när det vanliga sättet att hantera svårigheter inte längre hjälper som vi söker andra vägar.
I mitt arbete blir ofta fokus på att få mer kontakt med det som verkligen är du och det du verkligen vill. Vi når dit på olika sätt:
Eftersom allt det här arbetet sker parallellt innebär det att terapin kan pendla mellan att vara smärtsam och ledsam, men samtidigt utforskande, lättsam och glädjefylld.
I allt mitt arbete är en av de viktigaste delarna vår terapeutiska relation. Den behöver vara så trygg och förtroendeingivande det går för att något läkande eller nytt ska kunna ske tillsammans med mig och med min hjälp.
Det är mitt ansvar som psykolog att skapa det klimatet mellan oss, och därför försöker jag tona in på vad just du behöver av mig och av vårt samarbete. Alla samtalsterapier hos mig ser därför olika ut.
Mitt fokus på dig och det just du behöver handlar om min respekt för dig, dina upplevelser och känslor av det vi gör tillsammans, och det är mitt sätt att bjuda in dig till att bli fullt delaktig i terapin.
Målsättningen kan handla om olika saker:
Många gånger blir målsättningen en blandning av allt det här, och ofta handlar det i grund och botten om en önskan om att få bättre kontakt med sig själv.
Målsättningen kan vara bra att prata om under hela terapins gång med jämna mellanrum - den kan nämligen komma att förändras i takt med att vi fördjupar och kommer vidare i vår terapeutiska process.
Vad resultatet av samtalsterapin blir för just dig eller hur snabbt du märker att terapin ger effekt kan såklart vara olika. Har du aldrig gått i terapi tidigare kan det också vara svårt att föreställa sig vad effekten av terapi kan vara.
De flesta föreställer sig att de symtom som varit kontaktorsaken ska minska eller försvinna helt. Att det som avgör om terapin är hjälpsam är hur snabbt symtomen försvinner. Ibland är dock själva slutresultatet att symtomen ska försvinna, och för att nå dit krävs små förändringar på vägen.
Framsteg eller förändringar genom terapi kan ibland vara något du på förhand inte kunnat föreställa dig. De kan komma i små, små steg och ibland kännas som ett enormt kliv. Ibland märker du själv förändringen, ibland kan jag behöva hjälpa till med att uppmärksamma den. Framsteg och förändringar kan se ut på olika sätt:
Naturligtvis jobbar vi mot att det du sökte för ska bli bättre, men om det inte blir bättre direkt behöver det inte betyda att terapin är dålig. Det kan såklart vara så att du och psykologen inte är en bra matchning, men då brukar det oftast märkas på andra sätt, t.ex. genom att du inte känner dig förstådd.
Känner du dig förstådd och tillräckligt trygg i kontakten med psykologen, kan det handla om andra saker som gör att det tar lite längre tid för symtomen att lindras, t.ex. att det du söker hjälp för har ett större djup än du kanske först trodde.
Oftast handlar resultatet av terapin om att på olika sätt få en tydligare känsla för vem du är. I praktiken kan det t.ex. innebära:
Har du mer och större tillgång till hela dig brukar också symtomen som var anledning för kontakten att ha minskat eller försvunnit helt.
I PDT arbetar vi inte utifrån en manual och du får inga uppgifter att göra mellan sessionerna. Vi utgår snarare från här och nu, vart du befinner dig för tillfället gällande aktuella händelser, känslor, upplevelser eller tankar.
I den här terapimetoden läggs stor vikt vid att bygga upp en tillitsfull och genuin relation mellan dig som klient och mig som psykolog. Med hjälp av den relationen arbetar vi med att närma oss och förstå dig och dina relationer på ett djupare sätt. Det kan handla om dina relationella mönster, ditt förhållningssätt till dina egna och andras känslor eller hur du ser på din livshistoria.
Med hjälp av en djupare, känslomässig förståelse frigörs också förmågan till förändring, en inneboende drivkraft som finns inom oss alla och som många beskriver som något som "bara kommer av sig själv" en bit in i terapiprocessen.
I en affektfokuserad terapi har vi fokus på dina affekter/känslor. Känslorna är viktiga eftersom vi känner något kring det mesta vi är med om.
Den här metoden är relationell, vilket betyder att stort fokus läggs vid att du som klient och jag som psykolog får tid på oss att skapa en genuin, tillitsfull relation. När du kan känna att du har förtroende för mig kan vi på ett djupare sätt utforska dina känslor tillsammans.
Att förstå, identifiera och öka kontakten med sina egna grundläggande känslor innebär också en ökad förmåga att bli medveten om sina egna faktiska behov och önskemål. Det ger också en ökad förmåga att kunna uttrycka känslorna på ett sätt som blir positivt och mer meningsfullt för både en själv och andra i ens omgivning.
I den relationella terapin är psykologen ganska aktiv och skiftar mellan att lyssna, fokusera på känslor, tankar eller föreställningar.
Tyngdpunkten är på själva mötet och samspelet mellan dig som klient och mig som psykolog. I vår terapeutiska relation framträder ofta dina relationella mönster, d.v.s. vad du av tidigare erfarenheter lärt dig om hur relationer fungerar och hur du "behöver vara" för att bli omtyckt. En trygg anknytning till en annan människa, i det här fallet till mig som psykolog, möjliggör att vi med respekt, i lugn och ro kan utforska vad som uppstår och sker i vår terapeutiska relation. Det kan vara relationella mönster/anknytningsmönster, försvar/skydd eller föreställningar.
Utifrån det som uppstår kan vi undersöka om det är något du känner igen i andra relationer idag, men också om det är något som går att länka till relationer som varit aktuella tidigare i livet. Vi använder vår terapeutiska relation både för att skapa medvetenhet, men också för att läka och bearbeta det som varit.
Har du varit med om ett specifikt trauma använder jag oftast PE (prolonged exposure), en KBT-baserad traumaterapimetod. Metoden går ut på att stegvis, i ditt tempo, exponera sig för traumat genom vägledning och guidning av mig som psykolog. Ofta kan vi behöva lära känna varandra och skapa en tillitsfull relation innan vi påbörjar det här arbetet. Steg för steg pratar vi om det du varit med om och situationer, platser eller personer som du undvikit efter traumat. Så småningom börjar du kunna känna de outhärdliga känslorna kopplade till traumat på ett uthärdligt sätt.
Är traumat av komplex karaktär, d.v.s. att du under en längre tid varit i en miljö eller relation där hot om våld, våld, kränkande eller påtagligt otillräckligt bemötande förekommit, brukar jag oftast arbeta annorlunda. Då använder jag mig för det mesta av de ovanstående terapimetoderna, som också innebär att du exponeras för traumat, men i ännu långsammare tempo med stor respekt för just komplexiteten i det du varit med om.
För att terapi hos mig ska vara tillgängligt för så många som möjligt erbjuder jag terapi online. Oavsett hur vi arbetar eller med vad, är min erfarenhet att det för de allra flesta går lika bra att genomföra terapin online som på plats på min mottagning.
Du kanske bor en bit bort från mottagningen, eller rentav i en annan del av landet. Kanske har du svårt att röra dig, har ett hektiskt schema eller av annan anledning känner att du har svårt att ta dig till min mottagning. För vissa kan det också kännas som att tröskeln till att söka hjälp blir lägre eller bara att genomförandet av ett samtal blir lite lättare om en får befinna sig på en trygg plats under tiden. I alla de här fallen kan terapi online vara ett bra alternativ.
Hos mig kan du alltid välja hur du vill ses. Vill du alternera kan du välja från gång till gång om du vill ses på plats eller online.
Jag arbetar utifrån en psykodynamisk grund och använder mig av moderna, vidareutvecklade metoder i mitt arbete. Framförallt använder jag mig av affektfokuserad och relationell terapi, där anknytning är en viktig komponent. Jag använder mig av de olika terapimetodernas teorier både när det kommer till hur det går att förstå mänskligt fungerande men också gällande vad som blir hjälpsamt i mitt bemötande och sätt att arbeta som psykolog.
Jag håller mig inte strikt till en och samma terapimetod, utan brukar oftast använda mig av alla beroende på vad som händer i samtalet och utifrån vad jag bedömer blir hjälpsamt just där och då. Dessutom håller jag på att fördjupa och vidareutbilda mig inom en metod som kallas för AEDP (Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy). En terapimetod som förenar flera terapimetoder, bl.a. dem jag nämnde ovan.
Kommer vi fram till att vi ska arbeta med ett specifikt trauma, använder jag i huvudsak terapimetoden PE (prolonged exposure), en KBT-baserad traumaterapimetod.
Alla metoder går att tillämpa i ett terapiarbete som sker online.
De första tre-fyra samtalen brukar jag kalla för förberedande samtal. De brukar ofta handla om det här:
Hur ofta vi ses kan variera och det kan komma att ändras under terapins gång utifrån känslomässiga-, ekonomiska-, tidsmässiga- eller andra skäl hos dig. Det här är de upplägg jag brukar rekommendera:
Längden på ett samtal är 50 min.
Hur länge en kontakt pågår är väldigt olika. Det finns olika typer av terapiformer som gällande längd kan delas in korttids- och långtidsterapier. En korttidsterapi brukar vara mellan ca 5-20 samtal, och en långtidsterapi brukar ligga på ca 20 samtal och uppåt.
Hur många samtal som behövs för just dig beror på vad det är du söker hjälp för. Vissa känner sig hjälpta efter något eller några samtal, medan det för andra kan ta betydligt längre tid. Hos mig finns det inte någon gräns för hur få eller hur många samtal du kan få. Vi avgör tillsammans utifrån ditt behov.
Slutdatum är gemensamt bestämt under de inledande samtalen. Jag kommer hjälpa dig att under de sista 2-5 samtalen börja "knyta ihop säcken" för att du på ett känslomässigt sätt ska få börja förbereda dig på terapiavslutet.
Samtalsterapins avslut får växa fram under processens gång. Om en långtidsterapi har möjlighet att pågå så länge det behövs, oavsett hur långt eller kort det är, kommer både du som klient och jag som psykolog känna när du "är klar". Det betyder inte att du då hanterar alla situationer på ett perfekt sätt eller att du aldrig får ångest eller mår dåligt, men du kommer känna dig redo. Och vi kommer båda märka att du mycket mer än förut klarar av att göra det du inte kunde tidigare och att du överlag mår bättre.
Av respekt för vår relation och det arbete vi gjort tillsammans brukar jag rekommendera att vi lägger upp en plan för avslutningsarbetet och tillsammans bestämmer slutdatum för det sista samtalet. Det är dessutom en viktig del av terapin för att befästa det nya du lärt dig så du kan ta med dig det sen när vi avslutat vår kontakt.
När vi bokat in en första tid skickar jag alltid ett mail med bekräftelse av den inbokade tiden och lite allmän info. Undrar du något är du varmt välkommen att höra av dig innan besöket.
Det kan också vara bra att veta att jag inte har några förväntningar på vad du ska berätta eller hur. Vi möts på det sätt som blir så bra som möjligt för dig. Jag kommer försöka tona in på dig och känna av om du behöver utrymme för att få berätta om något, eller om du behöver hjälp av mig för att veta var och hur vi ska börja.
Alla som arbetar inom hälso- och sjukvård, både offentlig och privat, arbetar under sekretess och tystnadsplikt. Detta regleras för mig som privat vårdgivare i patientsäkerhetslagen. Det innebär att jag som psykolog inte får berätta för någon annan om personliga förhållanden gällande den som är klient hos mig. Jag får inte lämna ut att du som klient träffar mig, vad vi pratar om, min bedömning av samtalens innehåll eller dig som person. Detta för att du som kommer till mig ska kunna känna dig så fri som möjligt att våga prata så öppet som möjligt om det du behöver hjälp med.
Den som bryter mot tystnadsplikten kan dömas i domstol eller på andra sätt bli föremål för åtgärder av de myndigheter som har tillsyn över vården. För att jag ska kunna lämna ut uppgifter om dig som klient behöver jag ditt samtycke. I sällsynta fall kan jag som psykolog behöva bryta mot sekretessen, och då regleras också detta av lagar och förordningar.
Om du av någon anledning behöver/vill omboka din tid eller lämna återbud behöver du meddela detta senast 24 timmar innan besöket skulle ha börjat. I annat fall debiteras du kostnaden för besöket oavsett anledning.
Det finns alltid möjlighet att ta besöket digitalt om du vill behålla din tid men inte har möjlighet att komma till mottagningen.
Hos mig går det oftast att få en första tid inom två veckor från det att du hör av dig. Efter den första tiden har jag alltid sett till så det finns en ny tid för dig att boka inom max två veckor. Jag har också sett till att det därefter finns regelbundna tider för dig att boka om du skulle vilja fortsätta.
Skulle jag vara fullbokad när du hör av dig kommer jag uppskatta hur lång tid du kan behöva vänta för att få en första tid. Du kan då välja om du vill att jag sätter upp dig på en väntelista och hör av mig så fort jag får möjlighet att ta emot dig, eller om du vill att jag rekommenderar någon kollega till mig som du kan vända dig till.
Du väljer själv hur mycket eller vad du vill att jag ska veta om dig innan vi ses. Ibland kan det vara skönt att i skrift eller på telefon få berätta kort om vem du är eller vad du söker hjälp för. Ibland kan det vara skönast att få ta allt när vi ses, du bestämmer hur du vill göra.
Det kan finnas lite olika upplägg beroende på vilken psykolog du går till. Hos mig varierar det beroende på vem du är, hur det känns för dig att träffa mig för första gången och vad du kommer med.
Om du känner att du vill berätta varför du har sökt dig till mig ger jag dig utrymme att göra det. Har du däremot lite svårare att veta var du ska börja hjälper jag till och ställer frågor.
Under första samtalet brukar vi oftast hinna gå igenom lite praktiska saker med terapin, varför du kommer till mig och lite om hur jag arbetar.
När du kommer till mig har jag ingen förbestämd agenda för samtalet. Är det en korttidsterapi brukar jag hjälpa dig att hålla dig till det fokus vi tillsammans kommit överens om att ha. Är det en längre terapi jobbar vi mer utifrån den process som uppstår, också med ett tydligt fokus, men där det kan få finnas mer utrymme att hitta olika ingångar till fokuset. Kommer du till mig för samtalsstöd som anhörig brukar vårt fokus ofta vara på frågeställningar eller känslor du som anhörig har kring din aktuella situation.
Oavsett om det är stöd- korttids- eller långtidsterapi vi arbetar utifrån, brukar vi oftast göra avstamp i något som är viktigt för dig just nu. Det kan vara något som nyss hänt, något du känner just nu, något som upptar dina tankar eller annat som ligger nära till hands.
Utifrån någon eller flera av de terapimetoder jag arbetar med kommer jag sedan guida och vägleda dig i hur vi tar samtalet vidare därifrån. Antingen genom att ge dig utrymme att berätta mer, att känna, att vara, antingen i dig själv eller tillsammans med mig, eller hjälpa dig att reglera ner t.ex. ångest eller överväldigande känslor. Under samtalet växlar vi oftast mellan dessa olika.
GDPR, eller dataskyddsförordningen, är en lag som började gälla i hela EU den 25 maj 2018. Den syftar till att vi alla ska få större kontroll över hur uppgifter om oss hanteras och öka säkerheten för hur våra personuppgifter behandlas. Personuppgifter är alla uppgifter som direkt eller indirekt kan kopplas till en enskild person.
Dataskyddsförordningen kompletteras med andra regler, som gäller till exempel de krav som ställs på patientjournaler (Patientdatalagen) och de lagar som handlar om sekretess och tystnadsplikt.
De uppgifter du lämnar till mig används i syfte att ge en god och säker vård, men används också i det systematiska och fortlöpande patientsäkerhetsarbetet. Uppgifterna förs under vårdtiden löpande in i journalsystemet. För alla patientuppgifter, både sådana du lämnar och sådana jag använder i journalen, gäller reglerna om tystnadsplikt och sekretess.
Jag kommer att radera dina personuppgifter i enlighet med reglerna i Patientdatalagen, dvs tidigast tio år efter den senast gjorda journalanteckningen.
Betalning sker via faktura som skickas ut sista var-dagen varje månad. Alla besök du haft hos mig under den gångna månaden samlas på samma faktura.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna