Catherine Bourdiol Leg. Psykolog
Affektfokuserad terapi

Affektfokuserad terapi i Stockholm

Affektfokuserad terapi har fokus på dina känslor. Är du nyfiken på känslofokuserad terapi - boka erfaren psykolog Catherine Bourdiol. Mottagning i centrala Stockholm och online. Varmt välkommen att boka tid!

Vad är affektfokuserad terapi?

Metodens fokus

Bakgrund

Vi föds alla med förmågan att kunna känna olika känslor, både positiva, negativa och neutrala. Vi behöver våra känslor för att skydda oss, bli omhändertagna, korrigera vårt beteende i sociala sammanhang eller göra mer av något som är bra för oss. Alla känslor är något vi behöver för att veta vem vi är och för att kunna relatera till andra människor.

I en affektfokuserad terapi arbetar vi med att identifiera vilka känslor som du har lärt dig att inte känna, visa eller uttrycka och hur det tar sig uttryck idag i dina aktuella befintliga relationer.


En del av arbetet fokuseras till en fördjupad förståelse till varför det blivit så för just dig, men en stor del handlar om att sedan våga närma sig de känslor som tidigare varit otillåtna, otillgängliga eller outhärdliga, dels tillsammans med psykologen men sedan också i dina befintliga relationer utanför terapirummet.


Målet är att kunna känna de tidigare otillåtna känslorna och på ett mer användbart sätt kunna uttrycka dem.  

Relationell metod

Den här metoden är relationell, vilket betyder att stort fokus läggs vid att du som klient och jag som psykolog får tid på oss att skapa en genuin, tillitsfull relation. När du kan känna att du har förtroende för mig kan vi på ett djupare sätt utforska dina känslor tillsammans.

Metodens utgångspunkt

Utgångspunkten i terapimetoden handlar om att vi under vår uppväxt fått lära oss  av vår omgivning vilka känslor som är okej att känna, visa och ge uttryck för, och vilka känslor som inte uppskattats. Som barn lär vi oss snabbt genom vår omgivnings reaktioner på t.ex. ett ilskeutbrott, om det är okej att känna så eller inte.


Hjälper de vuxna till med att reglera känslorna, lugna och sätta ord på känslorna kommer vi som barn uppfatta det som att vi får känna, i det här fallet ilska, och att vi ändå kommer fortsätta vara älskade. Möts vi däremot av t.ex. en utskällning eller om vi blir lämnade att själva hantera ilskan, kommer vi lära oss att ilska och ilskeuttryck är något dåligt som vi inte ska känna eller uttrycka.


Det vi lär oss i våra första viktiga relationer med dem som tar hand om oss tar vi sedan med oss till andra relationer. 

Affekt betyder känslor, så i en affektfokuserad terapi läggs ett stort fokus på dina känslor. Metoden har sin grund i den psykodynamiska terapin men med ännu mer betoning på känslornas betydelse. Psykologen är aktiv och guidar och följer dig i utforskandet av dina känslor.

När behövs affektfokuserad terapi?

Har vi som barn fått lära oss att en eller flera av våra känslor är otillåtna, kommer vi också ha svårt att på ett konstruktivt sätt kunna känna och uttrycka den eller de känslorna som vuxna.

 

Ibland har våra erfarenheter gjort att vi upplever att vi har väldigt svårt att känna eller våga uttrycka en eller flera känslor. Ibland har våra erfarenheter gjort att vi upplever vissa eller flera känslor väldigt intensivt och kan tvärtom ha svårt att reglera en eller flera känslor.

 

Det märks ofta på att du kan uppleva att relationer, inte bara kärleksrelationer, kan bli svåra. T.ex. att det ofta blir konflikter, att du lätt känner dig överkörd/pressad av andra, att du ofta känner dig missförstådd eller att det är svårt att skapa nära, stabila och trygga relationer.

Hur kan affektfokuserad terapi hjälpa mig?

I praktiken kan det innebära:

  • Större frihet att reagera och vara på tillsammans med andra
  • Lättare att stå upp för dig själv och sätta gränser
  • Lättare att skapa nära genuina och meningsfulla relationer
  • Lättare att veta vad du själv vill och behöver
  • Lättare att fatta beslut
  • Lättare att ge uttryck för känslor på ett meningsfullt och konstruktivt sätt

Terapimetoden är hjälpsam för dig som vill förstå, identifiera och öka kontakten med dina egna grundläggande känslor. Metoden ger också en ökad förmåga att bli medveten om dina egna faktiska behov och önskemål, men också en ökad förmåga att kunna uttrycka känslorna på ett sätt som blir positivt och mer meningsfullt för både dig själv och andra i din omgivning.

Terapin handlar om flera olika delar som kan ske stegvis eller parallellt:

  • Vi kartlägger mer eller mindre strukturerat hur ditt känsloliv ser ut
  • Vi identifierar vilken eller vilka känslor som är svåra att känna och uttrycka
  • Vi fördjupar förståelsen för hur du haft det och varför dessa känslor blivit svåra för dig att känna och uttrycka
  • Vi undersöker hur det påverkar dig idag
  • Vi arbetar med att närma oss de känslor som varit otillåtna för dig, steg för steg i din takt
  • Vi befäster de nya erfarenheterna så att du kan ta med dig det nya du lärt dig även efter att terapin avslutas

Oftast arbetar vi med de här olika delarna parallellt, där jag som psykolog guidar och vägleder dig genom processen.

Upplägg affektfokuserad terapi hos mig

Välkommen att boka

affektfokuserad terapi i Stockholm!

unsplash