Catherine Bourdiol Leg. Psykolog
Psykodynamisk terapi

Psykodynamisk terapi i Stockholm

Erfaren legitimerad psykolog Catherine Bourdiol hjälper dig att nå en djupare förståelse för dig själv och det du varit med om.  Varmt välkommen att boka psykodynamisk terapi på mottagning i Vasastan, Stockholm eller online!

Vad är psykodynamisk terapi (PDT)?

Metodens fokus

I den här terapimetoden används ofta personens livshistoria, "då" för att förstå det vuxna fungerandet, "nu". Vi undersöker hur din tillvaro ser ut idag gällande dina tankar, känslor, beteenden, föreställningar och relationer och försöker på ett fördjupat sätt se hur nuet går att förstå utifrån det du varit med om tidigare i livet. Det här är djupa processer som vi inte alltid är medvetna om fullt ut.


Målet är att öka medvetenheten om dessa processer för att förbättra förståelsen för dig och dina reaktioner i olika situationer. I ljuset av en ökad förståelse frigörs också förmågan till förändring, en drivkraft som finns inom oss alla.

Metodens utgångspunkt

Psykodynamisk terapi är en form av terapi som grundar sig i teorier om att vårt fungerande som vuxna har påverkats av våra tidigaste erfarenheter och relationer i livet. Det vi är med om under uppväxten ligger alltså till grund för hur vi ser på och upplever vår tillvaro, andra och oss själva vidare genom livet.

Har omhändertagandet varit bristande eller otillräckligt har vi ofta fått en felaktig bild av vad t.ex. trygghet kan vara. Våra erfarenheter kan då ha lärt oss att det är tryggt och bra att t.ex. vara stark inför andra, att klara sig själv, att inte känna efter, att alltid prestera på topp eller att aldrig säga nej.


Den typen av föreställningar eller ”sanningar” kan ofta ställa till återkommande problem och svårigheter senare i livet när vi t.ex. är med om svårigheter och motgångar eller försöker skapa nära känslomässiga relationer. Det kan också påverka vår egen syn på tillvaron eller oss själva på ett sätt som kan bli både frustrerande och smärtsamt.

Ordet "psykodynamisk" kommer från två delar: "psyko-" som syftar på det psykiska, ”själsliga” eller det mentala, och "dynamisk" som betyder kraft, förändring eller rörelse. Psykodynamisk terapi handlar om de processer som påverkar och formar vårt psykiska/känslomässiga liv, som ofta är på en djupare nivå.

Hur kan psykodynamisk terapi hjälpa mig?

Psykodynamisk terapi och ångest

Psykodynamisk terapi och depression

Vid depression kan psykodynamisk terapi hjälpa till att belysa och bearbeta de underliggande, djupare processerna och känslorna som kan bidra till nedstämdheten. Det kan finnas djupare anledningar i form av rädslor eller relationella mönster som kan ligga bakom depressionen som inte är så lätta att se eller förstå på egen hand.


Psykologen kan hjälpa dig att se och förstå vad som ligger under nedstämdheten för just dig. Tillsammans kan vi då hitta nya sätt att hantera dessa känslor på och steg för steg bygga en mer realistisk och positiv syn på dig själv och ditt liv. Fokus ligger ofta på att bearbeta äldre känslor, förluster och svårigheter som kan ha sitt ursprung i tidigare erfarenheter.

Psykodynamisk terapi kan också vara effektiv för att hantera ångest. Ångest är ofta sammankopplat med andra underliggande känslor som av någon anledning inte går att känna eller få kontakt med. När de underliggande känslorna inte går att känna eller förstå, men ändå är starka, upplever vi ångest.


Genom att försiktigt och respektfullt undersöka och förstå de underliggande känslorna och varför de är svåra att känna eller uttrycka, kan psykologen hjälpa dig att lindra ångesten. Du lär dig hantera dina svårigheter på ett mer konstruktivt sätt och kan börja känna känslor av glädje och nyfikenhet inför livet, dig själv och andra på ett nytt sätt.

Psykodynamisk terapi kan vara hjälpsam för dig som vill förstå och nyansera bilden av dig själv, din livshistoria och dina relationer på ett djupare sätt. Psykodynamisk terapi går att tillämpa vid många olika svårigheter, här är två exempel då psykodynamisk terapi kan vara hjälpsam.

Genom att utforska tidigare erfarenheter och relationer kan du få insikt i varför du reagerar på ett visst sätt i nuvarande situationer.

Det leder ofta till:

  • Ökad självkännedom
  • Ökad förmåga att skapa nära känslomässiga relationer
  • En känsla av att vara mer balanserad och medveten
  • Förmåga att se tillbaka på din livshistoria på ett mer sammanhängande och nyanserat sätt
  • Ökad förmåga att sätta gränser och stå upp för dig själv
  • Ökad känsla av att kunna hantera konflikter
  • Minskade symtom eller att symtomen som var kontaktorsaken försvinner
  • Känsla av att ha fått bearbeta gamla händelser och känslomässiga erfarenheter
  • Ökad livsglädje och nyfikenhet på framtiden  

Skillnaden mellan Psykodynamisk terapi och KBT

De två stora grundinriktningarna inom psykoterapi är Psykodynamisk terapi (PDT) och Kognitiv Beteendeterapi (KBT). De skiljer sig åt i sina grundläggande teorier, behandlingsmetoder och mål.

Psykodynamisk terapi (PDT)

  • Fokus: PDT fokuserar på att utforska, förstå och bearbeta djupare processer som grundlagts av tidigare erfarenheter. Metoden är mer inriktad än KBT på att utforska hur tidigare erfarenheter och relationer påverkar individens nuvarande liv.


  • Teoretisk grund: PDT bygger på psykoanalytisk teori med utgångspunkt i Sigmund Freuds teorier som senare vidareutvecklats och moderniserats av andra. 


  • Terapins mål: Målet är att bli mer medveten om djupare känslor och tankar för att kunna förstå sig själv bättre och bearbeta svåra upplevelser och relationer. Det ger ofta långsiktiga, djupgående förändringar gällande sättet att vara, känna och uppleva tillvaron.


  • Metod: I PDT är fokus på känslor, relationer, anknytning och olika sätt för att kunna gå tillbaka och prata om tidigare erfarenheter. Psykologen växlar ofta mellan att vara lyssnande och aktiv. 


  • Tidsram: PDT kan vara mer långvarig, ofta flera månader eller år, och har en mer utforskande och djupgående karaktär.

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

  • Fokus: KBT fokuserar på att förändra negativa tankemönster, känslor och beteenden. Terapin är ofta mer strukturerad än PDT och ofta inriktad på att lösa specifika problem.


  • Teoretisk grund: KBT bygger på en kombination av kognitiva teorier (hur våra tankar påverkar våra känslor och beteenden) och beteendeterapi (hur vårt beteende kan förändras genom exempelvis exponering).


  • Terapins mål: Målet är att identifiera negativa tankar och beteenden och förändra dessa. Genom att identifiera och träna sig i hur du kan tänka eller göra istället leder det till att du framöver kan hantera negativa tankar och beteenden på nya, mer konstruktiva sätt.


  • Metod: I KBT identifieras automatiska negativa tankar och beteenden och individen får genom t.ex. exponering hjälp med att förändra dessa. Hemuppgifter är ofta en viktig del av behandlingen och psykologen är aktiv och strukturerad i sitt arbete.


  • Tidsram: KBT är ofta en korttidsbehandling, med ett antal sessioner (ofta mellan 8–20 sessioner), men kan också vara längre terapier.

Båda metoderna har visat sig vara effektiva för olika problem, men val av metod beror ofta på individens behov och preferenser.

Upplägget för psykodynamisk terapi kan variera beroende på dina individuella behov. I allmänhet är förutsättningen regelbundna sessioner (oftast en gång i veckan).  Terapimetoden har ingen förbestämd agenda, utan arbetet är en process som jag guidar och vägleder dig i. 

  • Vi utgår oftast från där du befinner dig just nu i din aktuella situation
  • Vi utforskar tillsammans dina tankar, känslor, relationer och tidigare livserfarenheter
  • Vi identifierar de mönster som efterhand utkristalliseras och fördjupar förståelsen för dem
  • Vi bearbetar tidigare livserfarenheter
  • Vi hittar nya sätt att hantera svårigheter
  • Vi befäster det nya så det finns kvar också efter att du avslutat terapin

Upplägg psykodynamisk terapi hos mig

Välkommen att boka

psykodynamisk terapi i Stockholm!

unsplash